5 rudens veltes, ko var saglabāt ziemai

saldētavas ar atvilknēm ogu saldēšanaiVasara un rudens ir ražas laiks, kad mielojamies ar dažādām dabas veltēm un arī saglabājam tās ziemas sezonai. Tagad, kad vasara jau tuvojas noslēgumam, ir īstais laiks domāt par to, kādus rudens gardumus varēs sagatavot, lai ar tiem mielotos vēlāk.

Pirmkārt, tas nozīmē atbrīvot vietu saldētavā, lai visu nepieciešamo varētu salikt un atbilstoši uzglabāt. Ja saldējamo produktu ir daudz, noderīgas ir saldētavas ar atvilknēm, jo tajās ir daudz vieglāk orientēties. Tās vari apskatīt https://220.lv/lv/tv-un-sadzives-tehnika/ledusskapji-un-saldetavas/saldetavas. Protams, ne visas rudens veltes ir jāsaldē, tādēļ jāatbrīvo vieta arī pieliekamajā, skapīšos, plauktiņos.

Otrkārt, vasaras beigas ir īstais laiks pārlūkot receptes un smelties idejas gardumu pagatavošanai. Iedvesmai piedāvājam vairākas dabas veltes un radošus veidus, kā tās pagatavot.

Āboli

Klasiskā vērtība – žāvēti āboli, šķiet neapniks nekad. Ābolus var žāvēt cepeškrāsnīs, taču jābūt uzmanīgiem ar temperatūru. Optimālā temperatūra ir aptuveni 60 grādi un ābolus krāsnī jātur vairākas stundas.

Aronijas

Sulīgās aronijas ir vēl viens veselīgs gardums, ko noteikti vajag saglabāt ziemai. No aronijām var pagatavot sulu vai sīrupu. Tāpat aronijas var apbērt ar cukuru un burciņā uzglabāt svaigā veidā.

Cidonijas

Un, protams, cidonijas. Arī tās var pagatavot visdažādākajās variācijās – pagatavot sukādes, želeju, ievārījumu, sīrupu. Tāpat cidonijas var arī konservēt.

Dzērvenes

Dzērvenes ir ļoti vērtīgas – īpaši ziemas vīrusu laikā! Tās var uzglabāt sausas, ieberot burciņā, var iemērkt arī ūdenī. No dzērvenēm var pagatavot sulu vai sīrupu. Tāpat dzērvenes var pievienot medum, iegūstot ļoti garšīgu un veselīgu našķi.

Brūklenes

No brūkleņu mētrām var pagatavot veselīgu tēju, savukārt no šīm ogām un āboliem sanāk garšīgs ievārījums. Tāpat brūklenes labi sader arī ar bumbieriem un plūmēm. No brūklenēm var gatavot arī sulu un sīrupu. Brūklenes droši var arī saldēt.

Kā redzams, iespējas, kā vērtīgās rudens veltes saglabāt ziemai, ir daudz un dažādas. Jāatrod tikai sev tīkamākie varianti un jāļaujas eksperimentiem virtuvē.